Ciąg
Sandru: Dla jakich wartości x,y,z ciąg (x,y,z) jest geometryczny, a ciągi (4x−4, 2y−2, z−1,) i (x+5,
y+3, z−15) są arytmetyczne
11 lut 19:23
Janek191:
y2 = x*z
2*(2 y − 2) = 4 x − 4 + z − 1
2*(y + 3) = x + 5 + z − 15
11 lut 19:25
Sandru: Do tego doszedłem ale nie wiem jak rozwiązać ten układ
11 lut 20:07
5-latek: Wcale nie doszsedles
Wtedy bys to napisal
Uporzadkuj to najpierw
11 lut 20:10
Janek191:
y
2 = x*z
4 y − 4 = 4 x + z − 5
2 y + 6 = x + z − 10 / *(−2)
4 y − 4 x − z = − 1
− 4 y + 2 x + 2 z = 32
−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 2x + z = 31 ⇒ z = 2 x + 31
y
2 = x*( 2 x + 31)
4 y − 4 x −2 x − 31 = − 1
y
2 = 2 x
2 + 31 x
4 y = 6 x + 30 / : 4
y = 1,5 x + 7,5
(1,5 x + 7,5)
2 =2 x
2 + 31 x
2,25 x
2 + 22,5 x + 56,25 =2 x
2 + 31 x
0,25 x
2 − 8,5x + 56,25 = 0 / *4
x
2 − 34 x + 225 = 0
Δ = 1156 − 4*1*225 = 1156 − 900 = 256
√Δ = 16
| | 34 − 16 | |
x = |
| = 9 lub x = 25 |
| | 2 | |
więc
y = 21 lub y = 45
z = 49 lub z = 81
11 lut 20:24
Janek191:
Odp.:
x = 9 y = 21 z = 49
lub
x = 25 y = 45 z = 81
11 lut 20:26