styczne i sieczne
zadanie:

Oblicz dlugosc odcinka AB, jezeli wiesz, ze z A i B poprowadzono styczne do okregu, w ktory
zostal wpisany czworokat oraz proste zawierajace naprzeciwlegle jego boki przecinaja sie w
punktach A i B. Ponadto odcinki styczne poprowadzone z punktow A i B maja dlugosci x i y
odpowiednio.
Mamy, ze α+β=γ+δ=180.
Z tw. o siecznych i stycznej otrzymujemy: x
2=AF*AM=AG*AN oraz y
2=BG*BF=BN*BM.
Dalej juz nie wiem co mam robic. Nic nie zauwazam.
11 lut 19:03
zadanie: Z czego jeszcze mozna skorzystac?
11 lut 21:42
zadanie: Sa tam jakies trojkaty podobne?
12 lut 00:53
zadanie:

Trojkaty AGF i ANM oraz BNG i BMF sa podobne (kkk). Ale jak z tego obliczyc dlugosc odcinka AB?
12 lut 23:17
Kacper:
Napisz oryginalną treść zadania
13 lut 07:12
zadanie:
Jest na gorze.
13 lut 10:48