1 | 1 | |||
V = | π r2 *h = | π (64 − x2)*( 8 + x) | ||
3 | 3 |
1 | 1 | |||
V '(x) = | π*[ −2 x*( 8 + x) + ( 64 − x2)] = | π*( 64 − 3 x2 − 16 x) = 0 ⇔ | ||
3 | 3 |
16 − 32 | 8 | 2 | ||||
x = | = | = 2 | ||||
− 6 | 3 | 3 |
1 | ||
V ''(x) = | π*( − 6 x − 16) | |
3 |
8 | 8 | 2 | ||||
V ''( | ) < 0 więc funkcja V(x) ma maksimum dla x = | = 2 | . | |||
3 | 3 | 3 |
2 | 2 | 64 | 512 | |||||
Wtedy h = 8 + 2 | = 10 | i r2 = 64 − x2 = 64 − | = | |||||
3 | 3 | 9 | 9 |
16 | ||
r = | √2 | |
3 |
1 | ||
V= | πr2*h | |
3 |
1 | ||
V= | πr2(R+√R2−r2) | |
3 |
dV | 1 | 1 | |||
= | π(2r(R+√R2−r2)+r3 | ) | |||
dr | 3 | √R2−r2 |
dV | 1 | ||
=0 ⇒ 2r(R+√R2−r2)+r3 | =0 ⇒ | ||
dr | √R2−r2 |
1 | 512 | |||
V(R)= | πR3= | π | ||
3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |