przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne
Kacpero21092: Witam, czy mógłby ktoś mi sprawdzić zadanie w którym trzeba określić przedziały monotoniczności
oraz ekstrema lokalne? Z góry dziękuję.
https://i.imgur.com/1y4mA5t.jpg
Pytający:
Przy liczeniu dziedziny powinno być "x≠
√6 ⋀ x≠−
√6", nie "x≠
√6 ∪ x≠−
√6".
Pochodna wyszła Ci dobrze:
| | −2e−2x(x2+x−6) | |
f'(x)= |
| |
| | (x2−6)2 | |
Ale dalej jest problem. Szukając rozwiązania f'(x)=0 możesz manipulować równaniem w celu jego
rozwiązania i otrzymać ostatecznie:
x
2+x−6=0
(x+3)(x−2)=0
Jednak to tylko wyznacza miejsca zerowe pochodnej, f'(x)≠(x+3)(x−2). Dlatego rysując
przybliżony wykres pochodnej musisz patrzeć na znak pochodnej, nie jedynie jednego jej
czynnika ((x+3)(x−2)).
I tak masz:
∀x∊D −2e
−2x <0,
∀x∊D (x
2−6)
2 >0,
dlatego pochodna będzie miała znak przeciwny do znaku (x+3)(x−2).
Wykres przybliżony wyjdzie taki jak masz, tylko "na odwrót".

Stąd minimum będzie w x=−3, a maksimum w x=2.
No i ostatecznie policzyłbyś jeszcze te ekstrema (f(−3)=..., f(2)=...).
Poza tym wszystko chyba ok.