Asymptoty
Mcq: Asymptoty funkcji
F(x) = 2x3 − 2x2 − 4x/ x2−1
Zarowno z lewej strony jak i z prawej do −1 wyszla mi −∞. Czy jest ok?
11 lut 18:26
Pytający: Pisz nawiasy, bo nie wiadomo, o jaką funkcję chodzi.
dla:
lim
x→−1− f(x) = lim
x→−1+ f(x) = −3
lim
x→1− f(x) =
∞
lim
x→1+ f(x) = −
∞
11 lut 18:52
'Leszek: Dla tej podanej funkcji istnieje jeszcze asymptota ukosna y = ax + b
a = lim f(x)/x = 2 , dla x →∞,
oraz b = lim [ f(x) − ax] = −2 , dla x→ ∞
czyli y = 2x − 2
natomiast nie istnieja asymptoty poziome , bo lim f(x) = ∞ , dla x →∞
oraz lim f(x) = − ∞ , dla x → −∞
11 lut 19:16