Wyznacz wartość p, dla którego równanie 4x2−4x+log5 p − 1/2 = ma dokładnie jedno
geo ana: Wyznacz wartość p, dla którego równanie 4x2−4x+log5 p − 1/2 = ma dokładnie jedno
rozwiązanie.
11 lut 18:10
===: zapisz to porządnie
11 lut 18:12
geo ana: Wyznacz wartość p, dla którego równanie 4x2−4x+log5 p − 1/2 = 0 ma dokładnie jedno
rozwiązanie.
11 lut 18:15
===:
p>0
Δ=0
16−16(log5p−0,5)=0
24=16log5p itd...
11 lut 18:18
geo ana: 16log5 p=24
log5p=2/3
p=3st√25
a ma mi wyjść 2 liczby(jednosci i dziesiatki)
11 lut 18:26
===:
ciekawe przekształcenia "uprawiasz"
11 lut 18:30
geo ana: Chyba mam:
16log5 p=24
log5p=3/2
p=pier125
Dobrze?
11 lut 18:30
===:
albo 5√5
11 lut 18:34
5-latek: Dobrze tylko zapisz to tak
p= 5√5
11 lut 18:37
geo ana: Dziękuje .
11 lut 18:38
===:
11 lut 18:40