Treść zadania: Ile osób przywitało się, jeżeli nastąpiło : a) 10 powitań b) nie
Katrina1995: Proszę o sprawdzenie tego zadania.
Treść zadania:
Ile osób przywitało się, jeżeli nastąpiło :
a) 10 powitań
b) nie więcej niż 160 powitań.
Rozwiązanie:
a) 5*4=20
20/2=10 Odp: 5 osób
b) 18*17=306
306/2=143 Odp: 18 osób
11 lut 18:03
Mila:
Liczba powitań n osób, każdy z każdym.
n*(n−1)=20
n=5
Było 5 osób
b)
n*(n−1)=320 [18
2=324, zatem może n=18, n−1=17]
18*17=306
spr.
| | 1 | |
= |
| *18*17=153 powitania |
| | 2 | |
Nie więcej niż 18 osób
11 lut 18:24