rownania trygonometryczne
123: Sin2x = −√22
Wskaż liczby które spełniają równanie ma wyjść x=5pi/8 i x=7pi/8 a wychodzi mi tylko7pi/8
11 lut 17:58
123: − pierwiastek z 2 na 2
11 lut 17:58
Mila:
| | π | | 3π | |
2x= |
| +π+2kπ lub 2x= |
| +π+2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 7π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ /:2 |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 7π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 8 | | 8 | |
11 lut 18:31
123: Skąd te pi + 2kpi? Bo te 2kpi to wiem ale te pojedyncze pi przed to srednio rozumiem
11 lut 18:39
Mila:
Masz na rysunku wyjaśnione .
11 lut 18:41
123: Dzieki
11 lut 18:44