Wyznacz równanie prostej równoległej i prostej prostopadłej do prostej 3x-4y+6=0
ADAMek: Może mi ktoś rozwiązać i wytłumaczyć krok po kroku to zadanie:
Wyznacz równanie prostej równoległej i prostej prostopadłej do prostej 3x−4y+6=0 przechodzące
przez punkt P= (−1,2).
11 lut 17:47
===:
1. równanie danej prostej przekształć z postaci ogólnej na kierunkową
2. odczytaj współczynnik kierunkowy
3. warunek prostopadłości i równoległości prostych
4. pisz równania szukanych prostych
11 lut 17:58
Mila:
II sposób, korzystamy z równania prostej w postaci ogólnej.
k: 3x−4y+6=0
1) m||k i P=(−1,2) ∊m
m: 3x−4y+C=0 podstaw wsp. punktu P i oblicz C
2) n ⊥k i P=(−1,2) ∊n
4x+3y+c=0 podstaw wsp. punktu P i oblicz c
11 lut 18:05
ADAMek: Obliczyłem to c i co dalej czy to wszystko?
11 lut 19:07
Mila:

Wstaw do równań i to wszystko.
1)
m: 3x−4y+11=0 , m||k
2)
n: 4x+3y−2=0 n⊥k
P=(−1,2)∊m∩n
11 lut 21:47