Podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m.
Paweł: Witam, mam problem z zadaniem, ktoś pomoże?
Podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m.
|log x2| + 4 = m2
odpowiedź do zadania:
0 dla m (−2;2)
2 dla m=2 lub m=(−2)
4 dla m (−nieskończoność;−2) suma (2;nieskończoność).
nie wiem jak to ugryźć. Może ktoś coś podpowie ... ?
11 lut 16:46
===:
11 lut 16:55
Paweł: Ogólnie wiem jak ma wyglądać wykres, ale mam problem jak samemu go stworzyć. Jak stowrzyc
tabele do wzoru logx2? Czy to bedą punkty (10,2), (100,3) itd.? Czy trzeba to zrobić w inny
sposób?
11 lut 17:04
===:

zobacz jak wygląda wykres f(x)=logx (siwy)
a jak f(x)=log(x
2) (niebieski)
11 lut 17:08
relaa:
|log (x
2)| + 4 = m
2
|log (x
2)| = m
2 − 4
Dla m
2 − 4 < 0 brak rozwiązań
dla m
2 − 4 = 0
2log |x| = 0 ⇒ |x| = 1, dwa rozwiązania
dla m
2 − 4 > 0
2log |x| = m
2 − 4 ∨ 2log |x| = 4 − m
2
| | m2 − 4 | | 4 − m2 | |
log |x| = |
| ∨ log |x| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
|x| = 10
(m2 − 4)/2 ∨ |x| = 10
(4 − m2)/2, cztery rozwiązania.
11 lut 17:16
Paweł: Aha rozumiem. Założenie dam, że x≠0, bo x2>0. Znaczy pod x mogę dać też ujemne. te punkty,
które napisałem będą ok., ale zrobie też z x na minusie. Później zrobię przekształcenie |f(x)|
i na końcu translację o wektor [0,4] co da mi wykres |log x2| + 4. Tylko co teraz z tym m2?
11 lut 17:19
===:
teraz "tniesz" otrzymany wykres stałą y=m
2
dolna czerwona to m
2<4 .... nie ma punktów wspólnych (rozwiązań)
m
2−4<0
(m−2)(m+2)<0 i chyba jasne

choć ja wolę stronga
11 lut 17:27