własności prawdopodobieństwa
ape:
1.Niech A, B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A∩B) = P(A)*P(B), to
P(A∩B') = P(A)*P(B').
2.Niech A, B ⊂ Ω. Wiedząc, że P(A' ∪ B') = 0,7, oraz P(A' ∩ B') = 0,1, oblicz P(A) + P(B).
11 lut 16:27
Adamm: P(A∩B)=P(A)*P(B)
oczywiście mamy P(A∩B)+P(A∩B')=P(A)
P(A)−P(A∩B')=P(A)*(1−P(B'))
P(A∩B')=P(A)*P(B')
11 lut 17:21
Adamm: P(A'∪B')=0,7 ⇒ P(A∩B)=0,3
P(A'∩B')=0,1 ⇒ P(A∪B)=0,9
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A)+P(B)=1,2
11 lut 17:30
ape: Dziękuję za pomoc.
11 lut 17:45