Rury,okręgi, stos, wysokość
Marta:

Dziesięć rur ułożono jak na rysunku. Przekrój poprzeczny każdej rury jest okręgiem o promieniu
2 m. Na jakiej wysokości od podłoża znajduje się środek najwyżej położonej rury?
Przepraszam za nieudolny rysunek. Każdy okrąg jest styczny z innymi. Promień górnego okręgu
tworzy linię prostą, prostopadłą do podłoża z promieniem okręgu środkowego w 2 rzędzie od dołu
oraz przechodzi przez środek rzędu 2 i 4 .
11 lut 14:41
'Leszek: Srodki rur tworza trojkat rownoboczny o boku 6r , r = 2 m,
Czyli wysokosc Δ wynosi h = 6r√3/2
Czyli szukana wysokosc H = h + r
11 lut 14:46
Marta: Bardzo, bardzo dziękuję!
11 lut 14:47