Bardzo prosze pomoc w obliczeniu zmienności funkcji.
Iza: Oblicz przebieg zmienności funkcji
f(x)=x2*e1/x
17 sty 23:29
Iza: Pomoze ktoś

nie mam juz więcej pomysłów jak to zrobic...
17 sty 23:34
Iza: Jeśli ktoś znajdze jutro czas do 13 aby to zrobic to prosze o pomoc.
17 sty 23:58
18 sty 00:18
justka: D = R\{0)
f'(x) = 2x*e
1/x + x
2 *e
1/x * (−1/x
2)
f'(x) = e
1/x(2x −1) D
f =D
f'
f'(x) = 0 ⇒ e
1/x(2x −1) = 0⇒2x −1 =0 ⇒x = 0,5∊D
f − warunek konieczny ekstremum
f'(x) >0 ⇒2x−1>0 ⇒x∊(0,5; +
∞)
f'(x)<0 ⇒2x−1<0 ⇒x∊(−
∞; 0)∪(0; 0,5)
f
min = f(0,5)= 0,25e
2
f↗:(0,5; +
∞)
f↘

−
∞; 0) ; (0; 0,5)
18 sty 00:31
Iza: bardzo dziekuje
18 sty 10:03