11 lut 14:34
Andrzej: Ciekawe, nie pamiętam dokładnie funkcjonałów, może ktoś inny coś podpowie?
11 lut 15:13
g: Funkcje u
1(x) i u
2(x) powinny spełniać równanie Eulera Lagrange'a:
| δL | | d | | δL | |
| − |
| |
| = 0 gdzie L = u12 + (u2 ')2 + (u1 ')(u2 ') |
| δui | | dx | | δui ' | |
Dla u
2 dostajemy równanie −2u
2 ' − u
1 ' = 0. To równanie jest nie do pogodzenia
z warunkami brzegowymi, więc nie ma rozwiązania.
11 lut 19:24
Polack: Dziękuje
11 lut 19:31
g: Wydaje mi się że równanie E.L. nie ma w tym przypadku zastosowania, bo jest za dużo
warunków brzegowych. Gdyby np. narzucone były tylko u1(0) i u2(0) to dało by się, ale
jak narzucone są jeszcze u1(1) i u2(1) to już nie wychodzi.
Nie mam innego pomysłu.
11 lut 20:47