Zadanie z funkcji kwadratowej.
Calus: Wykres funkcji g otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji f(x)=−x2 o wektor u. Podaj wzór
funkcji h(x), którą otrzymamy po przesunięciu o wektor −2u.
a) g(x)=−(x+1)2 − 6
b) g(x)= −x2 − x
c) g(x) = −x2 + 6x + 4
Mam problem z poprawnością znaków w odpowiedziach. Jaki jest najlepszy sposób rozwiązania?
11 lut 14:24
'Leszek: Ogolna metoda translacji o wektor u [ p ; q ]
T u [ p ; q ]
f(x) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> f(x−p) + q
11 lut 14:28
Jerzy:
u = [−1;−6]
−2u = [2,12]
h(x) = −(x −2)2 + 6
11 lut 14:35
Jerzy:
To był podpunkt a)
Pozostałe analogicznie.
11 lut 14:36