ttt
tade: jak rozwiązać takie równanie
3sin2x=3cos2x+2
11 lut 14:11
Jerzy:
podstawić np : sin2x = t
11 lut 14:12
Jerzy:
3t = 31 − t + 2
11 lut 14:13
'Leszek: Mozna podstawic 3
cos2x = t , t≥ 0
Wowczas otrzymujemy :
Czyli t
2 + 2t − 3 = 0
Dokoncz .Powodzenia !
11 lut 14:41
tade: dzieki
11 lut 15:04
Jerzy:
@Leszek t > 0
11 lut 15:05
tade: a czemu jest założenie, że t≥0
11 lut 15:05
Jerzy:
Ma być: t > 0 ,bo funkcja wykładnicza przyjmuje tylko wartości dodatnie.
11 lut 15:07
tade: sin
2x=t
3
t=3
t−1+2
3
t−3
t−1=2
3
t−1(3−1)=2
3
t−1=1
t=1
sin
2x=1
sinx=1
| | π | |
x= |
| + 2kπ, k∊ C dobrze? |
| | 2 | |
W twoim sposobie
Leszku jesli 3
cos2x=t to jak zapisac 3
sin2x ?
11 lut 15:24
Jerzy:
| | 3 | | 3 | |
3sin2x = 31 − cos2x = |
| = |
| |
| | 3cos2x | | t | |
11 lut 15:26
Jerzy:
Ponadto: sin2x = 1 ⇔ sinx = 1 lub sinx = −1
11 lut 15:28
tade: | | π | |
A tak czyli x= |
| + kπ ? |
| | 2 | |
11 lut 15:29
Jerzy:
| | 3 | |
3t = |
| + 2 ⇔ (3t2) −2*3t − 3 = 0 |
| | 3t | |
11 lut 15:31
Jerzy:
Błąd ⇔ (3t)2 − 2*3t − 3 = 0
11 lut 15:34
Jerzy:
Δ = 4 + 12 = 16
| | 2 − 4 | |
3t = |
| = −1 ( sprzeczność) |
| | 2 | |
11 lut 15:36
tade: i znowu tutaj zastosowac inne podstawienie zeby obliczyc rownanie kwadratowe?
11 lut 15:37
tade: acha dzieki
11 lut 15:37
Jerzy:
Możesz: u = 3t i u > 0
11 lut 15:37
tade: mam drugi przyklad
cos(x−1)=x2−2x+2
narazie tylko zapisalem
cos(x−1)=(x−1)2+1 co dalej trzeba zrobic?
11 lut 15:54
karty do gry: L ≤ 1
P ≥ 1
jedyna możliwośc gdy L = P = 1 tzn x = 1
11 lut 15:55
tade: dzieki
11 lut 15:56