Trojkat dwusieczna
5-latek:

Dane sa boki a b c trojkata ABC
Znalezc stosunek w jakim dwusieczna kąta A dzieli odcinek boku BC zawarty miedzy punktami
przeciecia tego boku ze srodkowa i wysokoscia trojkata poprowadzonymi z wierzcholka A
11 lut 13:52
Rafal: Może przyjmijmy na początek, że trójkąt jest ostrokątny i b<c − wtedy konfiguracja jest taka
jak na rysunku.
Oznaczmy |FB|=m i |FC|=n. Z twierdzenia o dwusiecznej mamy, że m i n są rozwiązaniami układu
| | m | | c | | ac | | ab | |
równań |
| = |
| ⋀ m+n=a, dość szybko dostajemy m= |
| i n= |
| . (*) |
| | n | | b | | b+c | | b+c | |
Oznaczmy |DB|=x i |DC|=y. Z twierdzenia Pitagorasa mamy, że x, y i h są rozwiązaniami układu
równań x
2+h
2=c
2 ⋀ y
2+h
2=b
2 ⋀ x+y=a, odpowiednio manewrując wzorami skróconego mnożenia
| | a2+c2−b2 | | a2+b2−c2 | |
dostajemy x= |
| i y= |
| . (*) |
| | 2a | | 2a | |
Teraz tylko podstawić (przepraszam, ale nie chcę mi się liczyć). Wiem, że to mało oryginalne
rozwiązanie, ale chyba najprościej na nie wpaść.
11 lut 15:01
5-latek: dzieki Rafał
11 lut 15:27
Mila:
A jaką masz odpowiedź?
11 lut 15:28
11 lut 15:33
5-latek: A czy nam to cos da wiedzac ze ΔDCA ΔDAE i ΔDAB to trojkaty prostokatne ?
11 lut 20:07
Mila:
Sposób Rafała poprawny, ale nieprzyjazne przekształcenia.
Pomyślę nad innym sposobem.
11 lut 21:38
5-latek: Dobrze
Milu
11 lut 21:41
5-latek: Milu
| | 1 | | a*c | | 1 | |
Ale skoro mamy uzaleznione m i n od bokow to FE= FB−EB = m− |
| a = |
| − |
| a= |
| | 2 | | b+c | | 2 | |
i to policze
W takin razie DF= CF−CD= n−y To policze tez
x i y wyliczylem troche inaczej niz Rafal (zroblilem to metoda postawienia
11 lut 22:30
11 lut 23:22
5-latek: czyli tak moze byc
Zrobilem ten uklad tak
Milu
x+y= a
b
2= y
2+h
2
c
2= x
2+h
2
drugie od trzeciego odejmuje
b
2−c
2= y
2−x
2
y
2−x
2= b
2−c
2
y
2= b
2−c
2+x
2
y=a−x z 1 rownania
(a−x)
2= b
2−c
2+x
2
| | a2+c2−b2 | |
poprzekszatleniach mam x= |
| |
| | 2a | |
y= a−x
| | a2+c2−b2 | | 2a2−a2−c2+b2 | | a2−c2+b2 | |
y= a− |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | |
11 lut 23:51
Mila:
Dobranoc
12 lut 00:24
5-latek: Dobranoc
Milu
12 lut 00:25