Wskaż równość nieprawdziwą/ wskaż liczbę przeciwną do odwrotności
Kamil: Witam, mam problem z dwoma zadankami:
1. Niech x=√5−1/2. Wskaż równość nieprawdziwą
a) 1/x = x+1 b) x
2 = 1− x c) x
2 − x =1 d)1/x+1=x
2. Wskaż liczbę przeciwną do odwrotności liczby √2+1/√8
Tutaj próbowałem rozwiązać ale wynik różni się od tego w odpowiedziach
liczba jest przeciwnością i odwrotnością, więc:
√8/√2+1 | *(−1) co daje −(√8/√2+1)
teraz należy uwymiernić liczbę:
−(√8(√2−1)/(√2+1)(√2−1))=
−(√16−√8/−(√4−√2+√2−1)=
−(4−√8/2−1)=
−4+√8
Podczas, gdy prawidłowy wynik to: √8−4
Ok, podczas pisania tego posta uświadomiłem sobie, że można skorzystać z przemienności
dodawania:
(−4)+√8 => −√8+(−4) => −√8−4
Zostawię to tutaj, może komuś się przyda. pozostaje tylko zadanie pierwsze.
dzięki za pomoc