Oblicz granicę
Paweł: an= (n+1n)3n−2
Domyślam się , że to ma być granica ze wzorem na liczbę e, ale jak zrobić by było tu 1+ ?
Proszę rozwiążcie ten początek krok po kroku bym zrozumiał...
11 lut 13:08
Jerzy:
| | 1 | | 3n − 2 | |
= lim[U{1 + |
| )n]k , gdzie k = |
| i lim k = 3 |
| | n | | n | |
Zatem lim = e
3
11 lut 13:10
Paweł: Dzięki wielkie, chciałem przekombinować z jakimś n+1−1 w mianowniku i nic mi nie wychodziło
11 lut 13:36
Jerzy:
| | n − 1 | |
Tak się robi np w przypadku: lim |
| |
| | n + 2 | |
11 lut 13:38