Trójkaty
xyz: Wykaż, że jeżeli dwie środkowe trójkąta są prostopadłe, to suma kwadratów długości
dwóch boków tego trójkąta, do których poprowadzono te środkowe,
jest 5 razy większa od kwadratu długości trzeciego boku.
11 lut 12:52
Kacper:

Rysunek
11 lut 13:09
xyz: Nie mam pojęcia jak to rozwiązać może ktoś wie i mi wytłumaczyć jak to zrobić
11 lut 14:19
Benny: Wystarczy Ci twierdzenie Pitagorasa i twierdzenie o środkowych.
11 lut 14:25
Eta:

x
2+4y
2=b
2
4x
2+y
2= a
2
+ −−−−−−−−
5x
2+5y
2=a
2+b
2 i x
2+y
2=c
2
5*c
2=a
2+b
2 /*4
5(2c)
2=(2a)
2+(2b)
2
c.n.w
11 lut 15:50