układy rownan
mcq8: uzywajac metody Gaussa−Jordana rozwiaz podany układ lub za pomocą twierdzenia Kroneckera −
Capellego wyznacz liczbę jego rozwiązań
x1 + x2 + 2x3 + 4x4 = −2
x1 + x2 + 4x3 + 2x4 = 0
2x1 + 2x2 − 2x3 + x4 = 3
Po obliczeniach wyszło mi, że rank(A) = 3 i rank (A/b) = 3 n = 4 czyli układ posiada
nieskończenie wiele rozwiązań.
11 lut 12:10
Pytający: To się zgadza. Masz podać to rozwiązanie zależne od 4−3=1 parametru czy tylko stwierdzić
nieskończoną liczbę rozwiązań?
11 lut 12:31
mcq8: w zadaniu napisze jest wyznacz liczbę jego rozwiązań
11 lut 12:44
mcq8: a jak wyglądałby zapis, gdybym miał podać zależnosc od 1 parametru?
11 lut 12:53
Pytający: W każdym razie rozwiązanie jest postaci [t, 2−t, 0, −1] lub [2−t, 2, 0, −1]. Tak jakbyś chciał
sobie rozwiązać i sprawdzić.
11 lut 12:53
Pytający: Znaczy się: [t, 2−t, 0, −1] lub [2−t, t, 0, −1].
11 lut 12:54
mcq8: parametrem jest x2 tak?
11 lut 12:55
Pytający: Ostatecznie: X=[t, 2−t, 0, −1]T lub X=[2−t, t, 0, −1]T (toć to wektor x−ów).
AX=B, X=[x1, x2, x3, x4]T
11 lut 12:57
Pytający: x1 lub x2
Na końcu dostajesz równania:
x4=0
x3=−1
x1+x2=2
11 lut 12:58
mcq8: to ja mam chyba cos nie tak: moja ostatnia macierz wyglada tak
1 1 2 4 − 2
0 0 2 − 2 0
0 0 0 1 7
11 lut 13:03
Pytający: Masz:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B%7B1,1,2,4,%E2%88%922%7D,%7B1,1,4,2,0%7D,%7B2,2,%E2%88%922,1,3%7D%7D
W
1−W
2, W
3−2W
2
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B%7B0,0,-2,2,%E2%88%922%7D,%7B1,1,4,2,0%7D,%7B0,0,%E2%88%9210,-3,3%7D%7D
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B%7B0,0,-2,2,%E2%88%922%7D,%7B1,1,4,2,0%7D,%7B0,0,%E2%88%9213,0,0%7D%7D
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B%7B0,0,0,2,%E2%88%922%7D,%7B1,1,0,2,0%7D,%7B0,0,%E2%88%9213,0,0%7D%7D
11 lut 13:09
mcq8: ja stosowałem twierdzenie kroneckera − capellego, ale to chyba nie ma znaczenia?
11 lut 13:13
Pytający: Przy przekształcaniu macierzy? Nie wiem, czy go nie kojarzę, czy Tobie się coś pomieszało.
11 lut 13:15
mcq8: Używając standardowego algorytmu Gaussa−Jordana rozwiąż podany układ równań lub
za pomocą twierdzenia Kroneckera−Capellego wyznacz liczbę jego rozwiązań.
Tak brzmiało dokładnie polecenie
11 lut 13:17
Pytający: Wiem, wiem. Autor miał na pewno na myśli, żebyś rozwiązał układ gdy ma dokładnie jedno
rozwiązanie, a w przeciwnym razie wyznaczył jedynie liczbę rozwiązań. Ale wedle tej treści
równie dobrze mógłbyś stwierdzić z Kroneckera−Capellego "równanie ma 1 rozwiązanie" (jeśli tak
by wychodziło) i już, koniec.
Tutaj generalnie wystarczyło, że układ nieoznaczony, reszta to ciekawostka.
11 lut 13:21
mcq8: a jeżeli wyszło by, że układ ma dokładnie jedno rozwiązanie to jakie kroki później należałoby
wykonać?
11 lut 13:23
11 lut 13:49