trojkat
5-latek:

Obwod trojkata ABC wynosi 2p cm , a dwusieczna kata zewnwtrzenego przy wierzcholku C przecina
przedluzenie boku AB w punkcie D takim ze
AD= m cm i BD= n cm (m>n )
Obliczyc boki trojkata
czyli a+b+c=2p
Z rysunku c= m−n
Z tw o dwusiecznej kąta zewnetrznego mam
11 lut 11:30
5-latek: A jak za c podsatwie do wzoru na 2p
a+b+m−n=2p
wyznacze sobie z tego a = 2p−b−m+n
b= m(2p−b−m+n){n}
b= 2pm−mb−m
2+mn}{n}
bn+mb= 2pm−m
2+mn
b(n+m)= m(2p−m+n)
| m | | b | |
Teraz znowu ze stosunku |
| = |
| podsatwic za b i wyliczyc a? |
| n | | a | |
czy podsatwic do a+b+m−n=2p i wyliczyc a?
11 lut 11:44
5-latek: jesli policze z tego drugiego wzoru to dostane
Ja bym juz to tak zostawil
11 lut 12:24
Mila:
1)
a+b+c=2p i a+b+m−n=2p
3)
11 lut 15:43
5-latek: Juz widze
11 lut 18:43