Funkcja liniowa
Calus: Naszkicuj wykres funkcji f oraz g(x) = f(1−x), jeżeli
Mefimess:
⎧ −12x − 1 dla x ≤ −1
f(x) = ⎨
⎩ 12x3 dla x>−1
Kiedy g(x)>0
Jak to przesunąć?
Powielam pytanie bo wciąż nie mogę zrozumieć.
11 lut 09:58
Janek191:

g(x) = f( 1 − x) = − 0,5 ( 1 − x) − 1 = 0,5 x −1,5 dla x ≤ − 1
g(x) = f(1 − x) = 0,5 *(1 − x)
3 dla x > − 1
Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji f względem prostej x = 0,5
11 lut 10:05
Calus: Odpowiedź powinna wynosić (−∞,−1) ∪(3,+∞)
11 lut 10:15
Calus: Po moich przekształceniach wykres wyglądał tak samo, ale nie zgadza się z odpowiedzią..
11 lut 10:17
Calus: Jest ktoś w stanie to wyjaśnić?
11 lut 10:52