obliczyć pochodne funkcji
juicy152: f(x)= cos x* e
−x2
11 lut 09:56
Janek191:
1) Wzór na pochodną iloczynu funkcji i na pochodną funkcji żłożonej
2) Wzór na pochodną ilorazu funkcji
11 lut 10:08
juicy152: | | 2x+1 | | (2x+1)'sinx−(2x+1)(sinx)') | |
2) g(x) = |
| = |
| |
| | sinx | | sin2x | |
coś takiego?
11 lut 10:44
juicy152: 1) f(x)= cos x* e−x2 = (cosx)' (e−x2 )+ (cosx)* (e−x2 )'= (−sinx)(e−x2) +
(cosx)(−2x e−x2 )
nie wiem jak z tego wybrnąć?
11 lut 10:58
Jerzy:
1)
f'(x) = −sinx*e−x2 + cosx*(−2x)*e−x2 = − e−x2(sinx + 2xcosx)
11 lut 12:17
juicy152: dzięki Jerzy
11 lut 16:44
Janek191:
Wpis z 10.44 powinien być następujący
więc
| | ( 2 x + 1) ' * sin x − (2x + 1)*( sin x) ' | |
g '(x) = |
| = ... |
| | sin2 x | |
11 lut 17:20