Dynamika, klocki z linka
Michał:

Mam takie zadanko.
M = 2kg
3N oraz 2N na rysunku to siły sprężystości nici.
Pomijane są opory ruchu oraz waga linki.
Obliczyć masy ciężarków m1 i m2.
Gdybym miał tylko dwa, a nie trzy klocki to bym sobie poradził, ale w tym przykladzie nie moge.
odpowiedzi:
m1 = 316g
m2 = 190g
11 lut 04:24
'Leszek: Nie podales czy uklad jest w spoczynku , czy porusza sie np. z przyspieszeniem.
Wowczas sa inne rozwiazania .
Gdy uklad porusza sie w lewo to rownania ruchu piszemy :
m
1 g − 3N = m
1 a
3N − 2N = Ma
2N − m
2 g = m
2 a
Po dadaniu stronani rownan otrzymujesz wzor na przyspieszenie ukladu :
| | (m1 − m2)g | |
a = |
| |
| | m1 + m2 + M | |
11 lut 11:28
Michał: W treści zadania nie było podane czy układ się porusza, ale wydaje mi się, że powinien się
poruszać z ruchem jednostajnie przyspieszonym.
Dziękuję za wskazówki, zadanie rozwiązane !
11 lut 14:48