Suma zbiorów A u B
Andzelika: Suma zbiorów A u B
A=[1,2] u {3} B=[2,3] u {1}
to będzie A u B = {1, 2, 3}
czy AuB= [1,2] /\ 3
10 lut 23:21
Jack: A U B = [1,3]
10 lut 23:40
Andzelika: czemu tak?
10 lut 23:42
Adamm: narysuj sobie zbiór A, B na osi OX i zaznacz wszystkie punkty należące do obu zbiorów
będzie to zbiór który podał Jack
10 lut 23:46
Andzelika: wybacz ale nie rozumiem, dla mnie to sumą zbiorów są wszystkie liczby ze zbiorów bez
powtarzania czyli
ze zbioru A mamy A=1,2,3
ze zbioru B mamy B=2,3,1
no i ja tak to rozumiem. Czemu u cb jest tylko 1,3?
Nie chce podważać twojej odpowiedzi tylko chce zrozumieć.
10 lut 23:59
Jolanta: Andzelika czy to tak wygłada A=<1,2>u{3} B=<2,3>u{1}≠
11 lut 00:06
3Silnia&6: Zbiór {1,3} to zbiór dwuelementowy − składa się z 1 i 3
natomiast [1,3] to przedział obustronnie domknięty o końcach 1 i 3, czyli zbiór {x:1≤x≤3}.
Prosciej mowiac, wszystkie liczy rzeczywiste od 1 do 3 (wlacznie z 1 i 3)
Czyli np. A = [1,2] U {3} na osi wyglada tak:
11 lut 00:06
3Silnia&6:
11 lut 00:07
Andzelika: teraz rozumiem, dziękuję <3
11 lut 00:09
Andzelika: po prostu wynik podajemy w przedziale?
11 lut 00:09
3Silnia&6: wynik to wynik i podasz jaki wyjdzie
dla A={1,3,5}
i B = {1,8}
A U B = {1,3,5,8}
11 lut 00:11
Jolanta:
11 lut 00:11
Jolanta: To zależy jakie masz nawiasy < .. > < .. ) (.... > ( .. ) w takich przedziały
{....} tutaj poszczególne liczby
11 lut 00:13
3Silnia&6:

Do zadania:
Tak, ale kreski daje sie tylko na koncach
Do postu z 00:13
Tak

wazna sprawa, ze nawaias kwadratowy tez [... ] oznacza to samo coprzedzial domkniety jak
<...>
11 lut 00:17
Jolanta: A to dobrze wiedziec
11 lut 00:20
Jolanta: A jeśli chodzi o mój rysunek to chodziło mi o narysowanie dwoch przedziałow Ai B
11 lut 00:22
Andzelika: Dziękuję. Kocham WAS. Niech Wam Bóg w dzieciach wynagrodzi

11 lut 00:29