matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Łooo:
Granica funkcji: ( bez użycia de L'Hospitala) mi wychodzi 1, a w odpowiedziach jest 0 sin
2
(x−1) lim−−−−−−−−−−−−−−−−− x−>1 x
2
−1
10 lut 22:50
angular:
(sin(x−1)/(x−1) *(x−1))
2
(x−1)
2
=
= 0
x
2
−1
(x−1)(x+1)
10 lut 22:53
Łooo:
a wyjaśnisz mi to?
10 lut 22:54
angular:
sin
2
(x−1) to zmierza do 0
sin(x−1)
a więc (
*(x−1)})
2
x−1
10 lut 22:56
Janek191:
sin ( x −1)
sin (x −1)
lim
*
= 1*0 = 0
x − 1
x + 1
x→1
11 lut 00:29
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick