Z talii 52 kart losujemy 13 kart. Na ile sposobow mozna wylosowac co najmniej je
marcinek098: Z talii 52 kart losujemy 13 kart. Na ile sposobow mozna wylosowac co najmniej jednego pika?
17 sty 21:57
justka:
spróbuj rozwiązać przez zdarzenie przeciwne: Nie wylosowano żadnego pika
17 sty 22:00
marcinek098: | | | | | |
to będzie kombinacja | * | ? nie wiem od czego to odjąć za bardzo |
| | | |
17 sty 22:07
Bogdan:

A − zdarzenie polegające na wylosowaniu co najmniej jednego pika.
A' − zdarzenie polegające na nie wylosowaniu pika
P(A) = 1 − P(A')
17 sty 22:09
marcinek098: dzięki już rozumiem
17 sty 22:13
marcinek098: | | | |
a w jaki sposób rozwiązać |
| mam spory problem z tym |
| | | |
17 sty 22:43
Bogdan:
| | 39*38* ... *28*27 | |
= |
| |
| | 1*2* ... *13 | |
17 sty 22:50
Giza: no i to niby trzeba wszystko przemnożyć przez siebie?
17 sty 23:04
Bogdan:
można przedtem skrócić
17 sty 23:09
Giza: no tak ale wychodzą ogromne liczby...
17 sty 23:26
marcinek098: no niestety... ciężko coś z tego wyliczyć, a później jeszcze podstawić pod P(A) = 1 − P(A')
17 sty 23:28
Bogdan:
| | | |
można zostawić P(A) = 1 − |
| |
| | | |
17 sty 23:31
filip: ok dzieki
17 sty 23:36