Funkcje wielu zmiennych
Kuba: Proszę o pomoc w zadaniu
10 lut 22:15
Pytający: | d | | exysin(y) | | 1 | | d | |
| ( |
| ) = |
| * |
| (exysin(y))= |
| dy | | x | | x | | dy | |
| | 1 | | d | | d | | xexysin(y)+exycos(y) | |
|
| *(( |
| exy)sin(y)+exy* |
| (sin(y)))= |
| |
| | x | | dy | | dy | | x | |
10 lut 22:22
Kuba: A skąd się w liczniku wziął "x" na początku ?
10 lut 22:31
Pytający:
(e
ax)'=e
ax*(ax)'=ae
ax
Tam liczysz pochodną po y, więc x traktujesz jak stałą.
| d | | d | |
| exy=exy* |
| xy=exy*x |
| dy | | dy | |
10 lut 22:36
Kuba: Aaa ok, dzięki za pomoc.
10 lut 22:37