Pytanie do całek
Invalidor: Czy całki wymierne da się zrobić metodą podstawiania lub przez części? Lub naprzemiennie? Czy
tymi sposobami (niezależnie jak długo bym je używał) można wyliczyć całkę wymierną?
10 lut 21:10
Jack: Nwm...moze...ale na pewno istnieja takie ktorych nie zrobisz w ten sposob
Czasem jednak lepiej po prostu podzielic.
10 lut 21:14
Invalidor: | | x2 | |
∫ |
| Da się to rozwiązać przez podstawianie lub przez części? |
| | (x+1) | |
10 lut 21:17
Jack: A dlaczego nie chcesz po prostu podzielic? To naprawde prosta calka
Nawet jesli dzielic nie umiesz to mozesz tak :
x
2 = x(x+1) − x
I wtedy
| | x2 | | x | |
∫ |
| dx = ∫ (x − |
| ) dx |
| | x+2 | | x+1 | |
| | x | | x+1−1 | | 1 | |
No a |
| = |
| = 1 − |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Co do tych czesci... Daj pomyslec
10 lut 21:22
Jack: Tam w pierwszym ulamku to mianownik x+1 zamiast x+2
10 lut 21:22
10 lut 21:23
Mila:
| x2 | | x2−1+1 | | (x−1)*(x+1) | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | x2 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫(x−1) dx+∫ |
| dx= masz proste całki |
| | x+1 | | x+1 | |
10 lut 21:24
Invalidor: | | x | |
∫ |
| dx A tą? 3 razy przez podstawianie? |
| | x4−1 | |
10 lut 21:28
Jack: A ta jeden raz przez podstawienie
t = x2
10 lut 21:30
Adamm: x
2=t
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt = |
| ∫ |
| − |
| dt = |
| ln|x2−1|− |
| ln(x2+1)+c |
| | 2(t2−1) | | 4 | | t−1 | | t+1 | | 4 | | 4 | |
10 lut 21:32