Ciągi
B.w: dla jakich wartości a i b liczby 1, a+1 , b są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
a liczby b−1 , a , b kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
Wiem że będzie układ równań i że trzeba wyznaczyć z arytmetycznego a1 a2 a3
a z geometrycznego wyznaczyć b1 b2 b3 i skorzystać ze wzoru ak2=a k−1 × a k+1
Tylko jak to wszystko poukładać i rozwiązać ?
10 lut 21:06
Janek191:
2*( a+ 1) = 1 + b
a2 = ( b −1)*b
10 lut 21:52
Jack:
1, a+1 , b −−−> arytmetyczny
b−1, a, b −−−> geometryczny
z wlasnosci arytmetycznego dla kolejnych wyrazow :
2(a+1) = b+1
z wlasnosci geometrycznego dla kolejnych wyrazow :
a
2 = (b−1)*b
{2a + 2 = b + 1
{a
2 = b(b−1)
{a
2 = b(b−1)
zatem
rozwiazuj dalej
10 lut 21:53
Mila:
1,a+1,b − kolejne wyrazy c.a.
b−1, a ,b − kolejne wyrazy c.g.
⇔
2a+2=b+1 , b=2a+1
a
2=(2a+1)+(2a+1−1)
a
2=(2a+1)*2a
a
2=4a
2+2a ⇔3a
2+2a=0
a*(3a+2)=0
teraz sprawdzaj warunki zadania i wybieraj .
10 lut 22:07