skracanie wyrażeń algebraicznych
Klaudia: Czy byłby ktoś tak miły i pokazałby jak to poskracać? bo cały czas wychodzi mi zły wynik..
z góry dzięki!

(x
2 + 2x −8)/(x
2 −4x +4)
10 lut 20:11
Adamm: | x2+2x−8 | | 6x−12 | | 6 | |
| =1+ |
| =1+ |
| |
| x2−4x+4 | | x2−4x+4 | | x−2 | |
10 lut 20:19
ape: | | −2 ±6 | |
licznik: delta: 4 + 32 = 36, pierwiastek z delty = 6 |
| = −4 lub 2 |
| | 2 | |
mianownik:wzór skróconego mnożenia (x−2)
2
| (x+4)(x−2) | |
| Skróć sobie |
| (x−2)(x−2) | |
10 lut 20:19
Klaudia: Dzięki wielkie! a ja zamiast delty kombinowałam z sześcianem różnicy..
10 lut 20:22
Klaudia: kurczę, ale czemu jest w liczniku (x+4)(x−2)? w jaki sposób przekształciłeś wynik z delty?
10 lut 20:49
Klaudia: help!
10 lut 21:37
Pytający: Nie wiem, czegóż nie rozumiesz.
x
2+2x−8=(x+4)(x−2)
Δ=36
| | −2±6 | |
x0= |
| ⇒ x0=−4 ∨ x0=2 |
| | 2 | |
10 lut 21:45