mmm: Funckja f jest okreslona wzorem f(x)= √3x + √6 . Podaj miare konta ostrego, jaki
tworzy wykres funkcji g(x)= x+ 0,01 z prosta bedaca wykresem funkcji f
7 lis 23:04
didi: Korzystamy ze wzoru na
k - p
tg α = ---------- gdzia k i p to wspólczynniki
1 + k*p kierunkowe prostych
czyli k = V3 p =1
V3 - 1
tg α = --------
1 + V3 usuwamy niewymiernośc
z mianownika
tg α = 2 - V3 ≈ 2 - 1,73 ≈ 0,27
więc α ≈ 15 st ( odczytaj z tablicy tangensów)
7 lis 23:36
MMM: ZEEE CO ?!

skad to sie wzielo
9 lis 14:29
didi: zobacz wzór na kąt między prostymi

9 lis 14:45
MMM: a to jest na maturze poziom podstawowy ?1

bo aj 1 raz o takim czyms slysze
9 lis 14:54
9 lis 15:05
MMM: hehe tak teraz czaje

dzieki wielkie
9 lis 15:13