przesunięcie funkcji
ape: Skontrolowanie odpowiedzi
| | x2 + 4x + 5 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = |
| . Wykres funkcji f przesunięto |
| | x2 + 4x | |
o wektor u=[p,0], otrzymując wykres funkcji g. Znajdź wzór funkcji g i współrzędne wektora u
wiedząc, że wykres funkcji g jest symetryczny względem osi OY.
Mam rozwiązanie polegające do dopisaniu −p do każdego x (jako przesunięcie) i przyrównanie dla
jakiego p funkcja jest parzysta, ale zastanawiam się czy można określić miejsca zerowe ( −4 i
0) i stwierdzić, że aby funkcja była symetryczna względem osi OY asymptoty pionowe muszą leżeć
w równej odległości od środka układu współrzędnych, a skoro tak to p = 2.
Jest to o wiele szybsze rozwiązanie, ale nie wiem czy na maturze takie coś byłoby zaliczone.