pochodna całki
qeeq: pochodna ∫
cos3xsin3x t
4dt
dobrze to robie? zwlasza czy dobrze rozniczkuje te f. złożoną, czy dobra kolejność jest
| | 1 | |
( |
| sin53x)' = 1/5 *5 cos43x *(3x)' = 3cos4x |
| | 5 | |
| | 1 | |
( |
| cos53x)' = 1/5 *(−5) sin43x *(3x)' = −3sin4x |
| | 5 | |
10 lut 18:32
qeeq: 3cos4x − (−3sin4x) =3cos4x + 3sin4x
10 lut 18:36
qeeq: halo
10 lut 18:51
qeeq: ref
10 lut 19:00
Alky: wyszło mi sin4xcosx+cos4xsinx
10 lut 19:04
Alky: em, tam jest 3x sory to jeszcze inaczej bedzei
10 lut 19:05
Alky: Zaraz się poprawię
10 lut 19:06
Benny: Ogólnie
∫a(b)b(x)f(t)dt=F(b(x))−F(a(x))
Różniczkując obustronnie
(∫a(b)b(x)f(t)dt)'=F'(b(x))*'b(x)−F'(a(x))*a'(x), ale wiesz, że f=F', więc
(∫a(b)b(x)f(t)dt)'=f(b(x))*b'(x)−f(a(x))*a'(x)
10 lut 19:10
qeeq: ej a mozesz mi podać kolejność różniczkowania od najbardziej zewnętrznej?
Bo ja mam taką kolejność, a nie znam prawidłowej
potęga > sinx > ilość x więc 1/5 *5*sin43x *3 i nie wiem skad sie am wział cosx, a w drugim
sinx
10 lut 19:10
qeeq: | | sin53x | | sin43x | |
aha okej dzięki czyli tam niei biore |
| tylko |
| i to dopierdo |
| | 5 | | 4 | |
różniczkuje
10 lut 19:14
Benny: W ogóle nie rozumiem co do mnie mówisz.
Pochodna z tej całki to:
3sin43x*cos3x+3cos43xsin3x
10 lut 19:20
Alky: Na przykładzie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| sin5(3x))'= |
| 5sin4(3x)*(sin(3x))'= |
| 5sin4(3x)*cos(3x)* |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | |
(3x)'= |
| 5sin4(3x)*cos(3x)*3=3sin4(3x)*cos(3x) |
| | 5 | |
10 lut 19:21
Alky: To samo masz z cosinusem i w efekcie suma taka jak u Bennego
10 lut 19:21
qeeq: dzięki wielkie
10 lut 19:22
Alky: A odnośnie tego co mówiłeś wcześniej to cos i sinus ( ten drugi ) brały się z tego, iż masz do
czynienia z pochodną złożoną więc liczysz (sin3x)' ( w drugim przypadu (cos3x)' i dostajesz
kolejno cos3x i −sin3x ( potem jeszcze pochodna z argumentu )
10 lut 19:23