matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ff
k:
rozwiąże ktoś tę całkę?
x
3
∫
dx
√
x
2
−4x+3
undefined
10 lut 17:43
Mariusz:
√
x
2
−4x+3
=t−x x
2
−4x+3=t
2
−2tx+x
2
−4x+3=t
2
−2tx 2tx−4x=t
2
−3 x(2t−4)=t
2
−3
t
2
−3
x=
2t−4
2t(2t−4)−2(t
2
−3)
dx=
dt
(2t−4)
2
2t
2
−8t+6
dx=
dt
(2t−4)
2
2t
2
−4t−t
2
+3
t
2
−4t+3
t−x=
=
2t−4
2t−4
(t
2
−3)
3
2t−4
2(t
2
−4t+3)
∫
dt
(2t−4)
3
t
2
−4t+3
(2t−4)
2
(t
2
−3)
3
2∫
dt
(2t−4)
4
1
(t
2
−3)
3
∫
dt
8
(t−2)
4
Wyraź licznik jako sumę potęg dwumianu (t−2) chociażby używając sześciokrotnie schematu Hornera wtedy ułamek się poskraca
10 lut 18:44