Pochodna funkcji
student: (x+1/x)cosx
10 lut 17:09
eH: skorzystaj z tego, że f(x)=eln f(x)
10 lut 17:17
student: Czyli to będzie (ex+1/xcos)*(1−1x−2*(−sinx)) ?
10 lut 17:23
eH: nie
10 lut 17:30
eH: (x+1/x)cos x=eln (x+1/x)cos x=ecos x ln (x+1/x)
10 lut 17:31
eH: jeszcze raz licz pochodną
10 lut 17:31
student: (e(cosx)*(x+1/x))*(1−1/x2*(−sinx))
10 lut 17:32
student: (−sinx)*(ln(1+1/x)−cosx*(1/(x+1/x))?
10 lut 17:34
eH: jeżeli chodzi o wykładnik to przed cos powinien być plus, i jeszcze pochodna z funkcji pod
logarytmem
10 lut 17:40
student: Czyli ostatecznie wynik powinien wyglądać tak :
(e(cosx)*(ln(x+1/x)*(−sinx)*(ln(1−1/x2))+cosx*(1/(x+1/x))
10 lut 17:44
eH: może źle się wyraziłem − chodziło o pochodna z ln(x+1/x), że brakuje pochodnej z x+1/x
10 lut 17:50
eH: i ta cała suma powinna być w nawiasie
10 lut 17:51
eH: i e... wracasz do podstawowej funkcji czyli (x+1/x)cos x
10 lut 17:52
eH: ecos x....
10 lut 17:52
student: Okok, już wiem. Dziękuję za pomoc
10 lut 18:05