Ile różnych słów pięcioliterowych (mających sens lub nie) można ułożyć z 24 lite
=.=: Ile różnych słów pięcioliterowych (mających sens lub nie) można ułożyć z 24 liter alfabetu
zakładając że litery występujące w każdym słowie nie powtarzają się i są w alfabecie obok
siebie np. jak w słowie SPORT.
17 sty 21:25
justka:
w zadaniu 1 litery mogą się powtarzać?
17 sty 21:33
=.=: "zakładając że litery występujące w każdym słowie nie powtarzają się"
17 sty 21:36
justka: zad1.Pięcio wyrazowe wariacje bez powtórzeń ze zbioru 24 elementowego
V424 = 24!/20!
17 sty 21:39
=.=: to jest jedno zadanie...
Ile różnych słów pięcioliterowych (mających sens lub nie) można ułożyć z 24 liter alfabetu
zakładając że litery występujące w każdym słowie nie powtarzają się i są w alfabecie obok
siebie np. jak w słowie SPORT.
17 sty 21:44
justka: pomyłka
V524 = 24!/19!
sorki
17 sty 21:44
justka: to jest jedno zadanie
17 sty 21:45
=.=: sory ale to jest źle bo tu jest wyraźnie napisane że warunkiem jest "są w alfabecie obok siebie
np. jak w słowie SPORT. " czyli jak masz ABCDE to musisz miec słowa typu CDBAD. Czytajcie
uważniej proszę.
17 sty 21:52
justka: Można utworzyć 20 pięcio wyrazowych ciągów w których litery w alfabecie występują obok siebie.
Z tych pięciu liter można utworzyć 5! wyrazów.
A zatem 20*5! daje nam 2400 słów.
17 sty 21:53
=.=: i o to mi chodziło, dzięki wielkie !
17 sty 21:55
justka:
Dla mnie twój zapis był troche zakręcony. Dwa razy zaczynasz to samo zadanie i stąd moje
pytania
17 sty 21:57