Dany jest równoległobok ABCD
workowy221: Dany jest równoległobok ABCD, przy czym: |AB|=10, |BC|=6 oraz kąt ABC = 120 stopni. Punkt P
dzieli odcinek AB w stosunku |AP|/|PB|=1,5. Punkt Q jest środkiem odcinka BC. Punkt R jest
punktem przecięcia prostych CP i DQ. Oblicz pole czworokąta PBQR.
Czy ktoś jest w stanie rozwiązać to zadanie ? Jestem dość słaby z matmy i nie ogarniam tego
zadania.
10 lut 15:47
===:

może to Ci pomoże
10 lut 16:12
Kacper:
10 lut 16:33
workowy221: @===
Niestety, dalej nie rozumiem, jak to zrobić
10 lut 16:39
===:
Pole czworokąta ABCD policzyć potrafisz
Pole trójkąta PBC pewnie też dasz rady ... dalej też sam
10 lut 16:49
workowy221: @===
A skąd mam wziąć odległości PR i RQ ?
10 lut 16:51
workowy221: @===
Udało mi się na razie wyliczyć odległości PB i BQ, a dalej już nie wiem.
10 lut 16:53
===:
wiesz kiedy najwięcej korzystasz i przyswajasz ... kiedy sam kombinujesz. SMACZNEGO

Na maturze pomocy nie będzie a widzę, że "celujesz" w rozszerzenie
10 lut 17:00
Eta:

"niedobry" Pan
=== 
którego pozdrawiam i serwuję (
π.....ę
1/Dobry rysunek ! ................. ( załatwia prawie wszystko
| | 15√3 | |
2/ P(ABCD)= ..... = 30√3 i P(ΔDCQ)= ....= |
| to h=..... =3√3 |
| | 2 | |
szukane pole :
S = P(PBQR]]
S= P(ΔPRE)−P(ΔBEQ)
3/ ΔDCQ≡ΔBEQ ( dlaczego ? ......
| | 15√3 | |
to P(BEQ)=P(ΔDCQ)= |
| |
| | 2 | |
4/ ΔPER ∼ ΔDCR z cechy ( kkk)
| | 16 | | w | |
w skali : k= |
| = |
| ⇒ 5w=8u i w+u= h ⇒ u= 3√3−w |
| | 10 | | u | |
| | 24√3 | |
zatem 5w= 24√3−8w ⇒ w= |
| |
| | 13 | |
| | 1 | |
to P(ΔPRE)= |
| *16*w=...... |
| | 2 | |
ostatecznie :
S=............... ( a to już banał
11 lut 13:20
5-latek: A ja wieczorem bede zalewal aronie .
Postoi do sierpnia .
11 lut 13:40
Mila:
Eta odważna, ja bałam się narazić Panu ===.
5−latek, w sierpniu masz jakieś ważne święto?
I skąd aronia o tej porze roku?
11 lut 15:28
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Corka ma przyjechac w sierpniu
Mialem ja zamnozona na kompot ale zrobie nalewke z aronii
11 lut 15:31
Mila:
11 lut 15:44
===:
hej
Kobitki ... nie róbcie ze mnie satrapy

Nie wierzę Ci
Milu 
Polewaj
Ecinka tą "π..."
11 lut 16:08
Eta:
11 lut 16:15