Dla jakiej liczby rzeczywistej m suma kwadratów pierwiastków równania
roccky: Dla jakiej liczby rzeczywistej m suma kwadratów pierwiastków równania x2 + (m−2)x − (m+3) = 0
ma najmniejszą wartość?
Bardzo proszę o pomoc, a jestem słaby z matematyki.
10 lut 15:34
Jerzy:
1) Δ > 0
2) x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2*x1*x2 ( wzory Viete'a)
10 lut 15:38
Adamm: Δ=(m−2)2+4(m+3)=m2+16>0
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2=(m−2)2+2(m+3)=m2−2m+10=(m−1)2+9
odpowiedź: dla m=1
10 lut 15:39
===:
Δ>0 (niektórzy powiedzą, że Δ≥0)
i potem wzory Vieta
| | b2 | | c | |
F=x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2= |
| −2 |
| |
| | a2 | | a | |
F=(m−2)
2+2(m+3) i badaj
10 lut 15:42