funkcje tryg
maska: Zbadaj dla jakich wartosci parametru m istnieja rozwiazania rownania
√3 sinx + cosx = m
Robię tak
2(√3/2 sinx + 1/2 cosx) = m
Nie wiem jak dalej przekształcić
10 lut 15:10
karty do gry: √3/2 = cos(π/6)
1/2 = sin(π/6)
10 lut 15:13
Jerzy:

Czerwona: y = m
10 lut 15:13
Jerzy:
| | π | |
Masz: f(x) = 2*sin(x + |
| ) |
| | 6 | |
10 lut 15:16
maska: 2 (cos 30 sinx + sin 30 cos x) = 2sin (x + 30)
2sin (x + π/6) = m
Czyli wykres jest "rozciągnięty" w pionie i m należy <−2, 2>
10 lut 15:16
Jerzy:
Tak , bo funkcja: sin(x +π/6) przyjmuje tylko wartości z przedziału: [−1;1]
10 lut 15:18