Wskaźnik uwarunkowania
Robinson: Wtajcie
Potrafi ktoś wytłumaczyć mi jak zrobić zadanie?
Mam napisać dla jakich argumentów obliczanie wartości funkcji f jest źle uwarunkowane.
Funkcja: f(x)=√x2−1
obliczyłem pochodna: f'(x)=x√x2−1
oraz wskaźnik uwarunkowania c=x2√x2−1
i teraz powstaje pytanie dla jakich argumentów obliczanie wartości funkcji f jest źle
uwarunkowane, a kiedy dobrze.
z góry dzięki za pomoc
10 lut 15:07
XL: wyjaśnij co to znaczy:"źle uwarunkowane"

i uzywaj WIEKSZYCH symboli
10 lut 16:52
Robinson: Już sobie poradziłem... kiedy wskaźnik uwarunkowania jest dużo większy niż 1 wtedy funkcja jest
źle uwarunkowana.
10 lut 17:31
XL: świetnie

żeby jeszcze wiadomo było o co chodzi
10 lut 18:04