pochodna
mcq8: pochodna
f(x) = 3x + 2arctgx − ln(x2+1)
Zacząłem tak:
f'(x) = 3 + 2 * 1/x2+1 * 2x − ln 1/x2+1 * 2x i nie wiem co dalej..
10 lut 15:04
Jerzy:
| | 2 | | 2x | |
f'(x) = 3 + |
| − |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | |
10 lut 15:05
Jerzy:
I do badania pochodnej sprowadź do wspólnego mianownika.
10 lut 15:06
mcq8: jak Ci to wyszło? bo nie mogę tego rozstrzygnąć..
10 lut 15:07
10 lut 15:08
mcq8: nie wiem czemu mi wychodzi w liczniku pierwszym 4x..
10 lut 15:11
Jerzy:
Gdzie ?
10 lut 15:17
mcq8: bo nie wiem wlasnie jak mam 2arctgx i podstawiam do tego wzór arctgx to wystarczy że napiszę 2
* 1/x2 + 1 i nie muszę dopisywać dodatkowo pochodnej srodka jak w funkcji złozonej?
10 lut 15:20
Jerzy:
| | 1 | |
(arctgx)' = |
| ... i kropka. |
| | 1 + x2 | |
10 lut 15:21
mcq8: tylko ze w rownianiu jest jeszcze ta dwójka przed, ale to nie robi roznicy tak?
10 lut 15:22
Jerzy:
(a*f(x))' = a*f'(x)
(2*arctgx) = 2*(arctgx)'
10 lut 15:23
mcq8: ok ok, już rozumiem, dzięki za pomoc!
10 lut 15:24