Szybka granica! limx->oo (x+1)^{1/x}
pomoocy!: limx−>oo (x+1)
1/x
ciągle wychodzą mi wyrażenia nieoznaczone. Nie mam pomyslu jak to doprowadzić np. do
De'hospitala. Proszę o pomoc
10 lut 14:26
Jerzy:
= limx→∞e1/x*ln(x+1) ... i licz granicę wykładnika.
10 lut 14:28
Adam: przecież od razu widać że 1
10 lut 14:50
relaa:
To jest granica specjalna
limx → ∞ (1 + x)1/x = 1.
10 lut 14:50
Jerzy:
Z reguły H też wyliczy:
| | ln(x+1) | | 1 | | 1 | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = [ |
| ] = 0 |
| | x | | x+1 | | ∞+1 | |
Zatem lim = e
0 = 1
10 lut 14:53