Znaleźć pierwiastki zespolone równania x^3+1=0. Może ktoś mi pomóc z tym zadanki
alksss: Znaleźć pierwiastki zespolone równania x
3+1=0. Może ktoś mi pomóc z tym zadankiem?
10 lut 13:37
relaa:
x3 + 1 = 0
(x + 1)(x2 − x + 1) = 0
x + 1 = 0 ∨ x2 − x + 1 = 0
10 lut 13:38
'Leszek: Dla x2 − x + 1 = 0
Δ = −3 , √Δ = √3 *i
z1 = ( 1− √3*i )/2
z2 = ( 1 + √3 *i )/2
10 lut 14:23
alksss: Dziękuję serdecznie
10 lut 14:28
'Leszek: W podobny sposob mozna rozwiazac rownanie wielomianowe
x3 + 8 = 0
(x+ 2)( x2 − 2x + 4) = 0
Czyli x = − 1 lub x2 − 2x + 4 = 0
Δ = − 12 , √Δ = 2√3 *i
z1 = ( 2 − 2√3*i )/2 = 1 − √3*i
z2 = ( 2 − 2√3*i )/2 = 1 + √3*i
10 lut 14:36
'Leszek: SORRY
Powinno byc x = − 2 i dalej jest dobrze .
10 lut 14:38
10 lut 16:53