Wagon z dwiema ławkami na przeciwko siebie, z czego każda z nich ma po 4 miejsca
filip: Wagon z dwiema ławkami na przeciwko siebie, z czego każda z nich ma po 4 miejsca. Dwie osoby
siadają po jednej stronie, a inne dwie osoby naprzeciwko nich. Ile jest sposobów usadzenia
tych osób w ten sposób?
17 sty 21:17
kama: hm..
17 sty 21:54
filip: pomóżcie proszę potrzebuje to zadanie na jutro
17 sty 22:55
filip: nikt?
17 sty 23:30
Krecik:
1 sie 21:39
Godzio:
Wchodzą 2 osoby, więc mają najpierw 2 możliwości, albo lewa albo prawa.
2
Teraz muszą sobie wybrać 2 miejsca z jednej ławki:
Wchodzi druga para, oni mogą zmienić się tylko ze sobą
2
Mnożąc wszystko powinieneś otrzymać dobry wynik (mam nadzieję

)
1 sie 21:49
WueR:
Hmm. Ja bym powiedzial, ze raczej:
| | | |
Wybieramy 2 miejsca z 4 na | sposoby. W ten sposob mamy jednoznacznie wybrane 4 siedzenia |
| | |
dla naszych osob. Ale osoby moga sie zamienic miejscami na 4! sposobow, wiec szukana liczba
to:
Co masz w odpowiedzi?
1 sie 22:13
WueR:
Godzio...tylko ktore 2 osoby wchodza najpierw?
1 sie 22:16
Buuu: Wg mnie:
− wchodzą, dwie osoby wybierają prawą lub lewą ławkę, czyli 2 możliwości,
| | | |
− sadzają zadki na 2 z 4 miejsc, czyli | , |
| | |
− nie są identyczne, czyli mogą się zamienić, znów 2 możliwości,
| | | |
− wchodzą kolejne dwie osoby i sadzają zadki na 2 z 4 miejsc, czyli | , |
| | |
− nie są identyczne, czyli mogą się zamienić, znów 2 możliwości:
2*6*2*6*2 = 288
1 sie 22:22
WueR:
Buuu...kolejne dwie osoby maja usiasc na konkretnych miejscach.
1 sie 22:23
Buuu:
A to zależy co rozumiemy poprzez naprzeciwko, bo zadanie nie jest precyzyjne:
− czy 'naprzeciwko' oznacza 'dokładnie na przeciw' i wtedy odpada druga kombinacja, czy
− 'naprzeciwko' oznacza 'na przeciwległej ławce' i zostaje tak jak jest?
1 sie 22:28
1 sie 22:31
WueR:
Tutaj w tym zadaniu raczej chodzi o to pierwsze.
1 sie 22:36
Godzio:
No tak, w takim razie wg mnie
Co nie zmienia faktu, że głowy nie dam
1 sie 22:40
Buuu:
To i tak druga kombinacja zostaje, bo zapomniałem o wyborze osób, które wchodzą najpierw

I tak
Eta rozpisała w sposób elegantszy: ławka, miejsca, osoby
1 sie 22:41
Mila:
Zakładając, ze miejsca są ponumerowane.
| |
−wybór 2 osób , które wchodzą do przedziału jako pierwsze |
| |
2*(4*3) − wybór rzędu i 2 miejsc
2*1− pozostałe dwie osoby siadają vis−a'−vis siedzącyh na 2 sposoby
| |
*2*4*3*2=6*2*12*2=144*2=288 |
| |
1 sie 22:47
1 sie 23:19
Piotr 10: W końcu sam nick zmusza do tego
1 sie 23:21