To
Kuba: Klasa abstrakcji równoważności
Co to jest i jak ją wyznaczyć?
W zbiorze N okreslamy relację: xry ⇔ x−y jest podzielne przez 7.
Po wykazaniu że jest to relacja równoważności jak wyznaczyć klasę abstrakcji?
10 lut 13:11
10 lut 13:12
Kuba: Gdy wchodziłem na forum to własnie tak myślałem że tylko mnie zirytuje jakiś "inteligentny"
matematyk od siedmiu boleści. Naprawdę nie zrozumiales że proszę w tym poście o wyjasnienie
definicji?
10 lut 13:25
karty do gry: Przekładając na polski :
Klasa abstrakcji elementu x względem relacji R to zbiór wszystkich elementów które są w relacji
z x.
Bierzesz kolejne liczby naturalnej i wyznaczasz dla nich klasy abstrakcji.
10 lut 13:41
Kuba: x∊N: [x]={y∊N,yrx}={y∊N i 7I(y−x)} o to chodzi?
10 lut 13:51
karty do gry: i teraz wyznaczasz klasy abstrakcji pojedyńczych elementów
[1]R = ..
[2]R = ...
.
.
.
[7]R =
10 lut 13:54
Kuba: IIxII0={7n i n∊n+}
IIxII1={8}
IIxII2={9} itd? Dla mnie to jest zbyt abstrakcyjne. Podaj jakis przyklad− jestem głupi.
10 lut 14:14
karty do gry:
[1]R = { y ∊ N : 7 | 1 − y } = {1 , 8 , 15 , 22 , .. } = {7k + 1 , k ∊ N ∪ {0} }
[2]R = { y ∊ N : 7 | 2 − y } = {2 , 9 , 16 , 23 , ...} = {7k + 2 , k ∊ N ∪ {0} }
itd
10 lut 14:23
Kuba: Więc klasami abstrakcji są:
[7n i n∊n]=[0]={7n −0 i n∊N}
[8]=[1]={8,1}
[9]=[2]={9,2}
[10]=[3]={10,3}
[11]=[4]={11,4}
[12]=[5]={12,5}
[13]=[6]={13,6}
[14n i n∊N]=[7]={14n −7 i n∊N}
10 lut 14:28
Kuba: hmm. napisałem post z 14:28 zanim przeczytalem twój 5 min wczesniej.
10 lut 14:30
Kuba: Dobra, dzięki za pomoc.
10 lut 14:34