obwod trojkata
john: Obwód trójkąta prostokątnego o polu 0,5 jest równy √3+√5. Oblicz długość
przeciwprostokątnej trójkąta.
10 lut 11:47
Timor i pumba: Nie wiem czy pomoge ale
S= p*r gdzie p −polowa obwodu i r promien okregu wpisanego w trojkat
10 lut 11:54
Mila:

a+b+c=
√3+
√5
a*b=1
a+b=(
√3+
√5)−c /
2
a
2+2ab+b
2=(
√3+
√5)
2−2c*(
√3+
√5)+c
2⇔
c
2+2=(
√3+
√5)
2−2c*(
√3+
√5)+c
2⇔
2=(
√3+
√5)
2−2c*(
√3+
√5)
2c*(
√3+
√5)=3+2
√15+5−2
2c*(
√3+
√5)=2
√15+6 /:2
c*(
√3+
√5)=
√15+3
==============
10 lut 21:43
Eta:
Z treści zadania
L=2p=a+b+c=
√5+
√3 i 2P=2*0,5=1
| | 2P | | 1 | | √5−√3 | |
P=rp ⇒r= |
| = |
| = |
| |
| | a+b+c | | √5+√3 | | 2 | |
r= p−c ⇒ 2r=2p−2c ⇒ 2c=2p−2r
2c=
√5+
√3−(
√5−
√3)⇒2c= 2
√3⇒
c=√3
==============
10 lut 22:17
5-latek: Dlaczego r=p−c?
11 lut 10:43
Eta:
2r=a+b−c / +2c
2r+2c=a+b+c
2r+2c=2p
r=p−c
Pozdrawiam
11 lut 10:47
5-latek: Witam , pozdrawiam i dziekuje

Dzisiaj mam wolna sobote
11 lut 10:49