wielomian
Mery:
Wyznacz te wartości parametru m i n dla których wielomian w(x)=x4+(m+n)x3+(m−n)x2+6x jest
podzielny przez wielomain Q(x)= x3+3x2+2x.
Jak się zabrac za takie zadanie? trzeba dzielić pisemnie?
17 sty 21:12
justka:
rozłóż wielomian Q na czynniki
17 sty 21:15
Mery: x(x+1)(x+2) ?
17 sty 21:20
justka:
Pierwiastkami wielomianu Q są liczby : 0, −1 i −2
Ponieważ wielomian W ma być podzielny przez wielomian Q to pierwiastki wielomianu Q sa również
pierwiastkami wielomianu W. A zatem W(0) = 0 i W(−1) = 0 i W(−2) =0
Ułóż układ równań : W(−1) = 0 i W(−2) =0 i rozwiąż go.
17 sty 21:30
Mery: dziekuję
17 sty 21:37