Wyznacz ekstremum funkcji dwoch zmiennych
Matastudent: f(x,y) = x2−y2−2
10 lut 11:38
Jerzy:
Zaczynamy od pochodnych cząstkowych.
10 lut 11:39
Matastudent: pochodne cząstkowe wychodzą fx(x,y)=2x a fy(x,y) =2y. Później przyrównuje do zera i x i y
wychodzą zero i tutaj pojawi mi się problem co dalej
10 lut 11:50
Jerzy:
Teraz drugie pochodne.
10 lut 11:54
Matastudent: W tym przypadku jeśli dobrze zrobiłam drugie pochodne wychodzą 2 w obu przypadkach a pochodne
mieszane 0
Macierz 2 0
0 2
A wyznacznik tej macierzy jest równy 4
10 lut 12:02
Jerzy:
Więc teraz tylko pozostało wyciągnąć wnioski.
10 lut 12:08
Matastudent: Tutaj właśnie napisałam że funkcja osiąga ekstremum minimum w punkcie P(0,0 )
ale wykładowca nie zaliczył i chciałam wiedzieć dlaczego? Czy źle to zinterpretowałam czy co ?
10 lut 12:15